Hestefysioterapi
En hestefysioterapeut er en autoriseret fysioterapeut, der har taget en specialuddannelse i fysioterapeutisk behandling af heste. Hestefysioterapeuten undersøger og behandler heste, som har problemer i bevægeapparatet, udfra en helhedsorienteret tilgang. Fysioterapeutens behandling tilrettelægges udfra en kombination af viden om hestens anatomi, fysiologi og biomekanik.
Heste der har problemer og/eller irritationer et sted, vil medføre kompensationer andre steder i kroppen. Kompensationerne skaber nye problemer, og på den måde kan et problem hurtigt sprede sig til andre steder i hestens krop. Det er derfor vigtigt at undersøge og behandle hele hesten, for både at løse de problemer som årsag og symptomer giver.
Hos raske heste kan fysioterapi bruges som forebyggende og præstationsfremmende behandling. Ved skadede heste kan hestefysioterapi bruges i samarbejde med dyrlægen, som et supplement til eller som opfølgning på dyrlægens behandling.
Som fysioterapeuter samarbejder vi med andre faggrupper, for at få det bedst mulige resultat for hest og rytter. Det kan eksempelvis være dyrlæger, sadelmagere, smede, tandlæger, trænere og undervisere.
Hvad er forskellen på en hestefysioterapeut og andre behandlere
Det store forskel er grunduddannelsen, en dyrlæge kan mange ting en hestefysioterapeut ikke kan, bland andet diagnostiserer og medicinere. Derfor er dyrlægen den eneste som arbejder med syge heste. Når det er sagt er det de samme problemer og symptomer i hestens led og muskler, som en hestefysioterapeut og en dyrlægekiropraktor behandler. Hestefysioteraputer arbejder kun med hestens bevægeapparat og er derfor eksperter i dette. En dyrlæge har mulighed for at kombinerere den kiropraktiske behandling med andre typer af dyrlægebehandlinger og derfor den behandler man skal vælge hvis man har mistanke om at der er dyrlægefaglige problemer til stede. En hestefysioterapeut er derfor IKKE en erstatning for dyrlægen, men kan fungere som en supplement.
Der findes flere forskellige uddannelser til hestemassør af forskellig længde. Fælles for hestemassørene er at de arbejder med hestens muskulatur. En hestefysioterapeut arbejder ikke kun med muskler men tager også deres viden om knogler, led og nerver med i deres vurdering og behandling. Hestemassage og hestefysioterapi kan bruges som et supplement til hinanden. Mange hestemassører oplever at når deres behandling ikke er tilstrækkelig, kan hestefysioterapeuten oftest hjælpe, fordi der i fysioterapien arbejdes med flere strukturer end ved massage.
En fysiurgisk hesteterapeut er en uddannelse som alle kan tage. Den består af 13 weekendkurser og en eksamen, hvorefter man så er uddannet. Til sammenligning har en hestefysioterapeut 3 1/2 års grunduddannelse i at behandle mennesker. Som fysioterapeut får man en dybdegående forståelse af anatomi, fysiologi og biomekanik, som ligger til grund for at kunne vurdere, analysere og tilrettelægge en manuel behandling. Samtidig opnås praktiske færdigheder indenfor behandling af væv og teknikker hertil. Denne viden er adgangskrav og ligger til grund for at kunne tage efteruddannelsen til hestefysioterapeut, hvor der bygges ovenpå den eksisterende viden om krop, væv og behandling i relation til hesten.
Fysiurgisk hesteterapi kan ligesom massage bruges som et supplement til hestefysioterapi.
Hvornår kan en hestefysioterapeut hjælpe din hest?
Hestefysioterapeuter arbejder ofte med de ridetekniske problemer du som hestejer oplever i træning af din hest. Når du oplever at uddannelsen af din hest er gået i stå, tilbage eller føles mere vanskelig en den burde gøre, vil en hestefysioterapeut oftest kunne hjælpe hesten på rette vej igen.
Her er nogle eksempler på, hvad du som rytter kan opleve, når din hest har problemer i kroppen:
– Stivhed og modvilje i træning
– Tydelig forskel på højre og venstre volte
– Muskelfattig krop, til trods for hesten er i træning
– Hesten kan ikke udføre de øvelser som den plejer at kunne
– Hesten ser skæv ud når den går eller står
– Hesten virker sløv og energiforladt i træningen
– Hesten stresser voldsomt op eller flygter i træningen
Derudover kan fysioterapi bruges forebyggende efter træningspause, i forbindelse med skader, uforklarlige haltheder eller efter foling.
Ofte stillede spørgsmål
Det kan være en god ide at få en hest du overvejer at købe tjekket godt igennem, for at undgå at købe dig til problemer. Et tjek af en hestefysioterapeut kan fortælle dig noget mere om hvilken stand hestens bevægeapparat er i, og hvilke træningsmæssige udfordringer den kan have. Det at være opmærksom på det, kan være med til at i som ekvipage kommer godt fra start, uden at træne til nye problemer.
Du skal være opmærksom på at hestefysioterapeutens vurdering IKKE erstatter en handels undersøgelse, det skal du have din dyrlæge til at lave.
Det er en god ide at få hesten tjekket igennem inden dens ride karriere begynder. På den måde starter den sin karrierer som ridehest på en positiv og smertefri vis. For at hesten kan få mest muligt ud af sin træning, er det vigtigt at kroppen kan bevæge sig optimalt. Ofte kan mange problemer under tilridning undgås hvis man på forhånd sikrer at heste kroppen er klar til at have sadel og rytter på samt at deltage i træningen uden smerter og ubehag.
Ja, det gør det. Alle heste der er stive kan have gavn af behandling. Det er klart at hestefysioterapeuten tager særligt hensyn til din hest hvis den er meget gammel og det kan også være at den har behov for ekstra behandlinger for at komme sig i forhold til hvis det var en yngre hest.
Du skal sørge for at få tænderne ordnet først. Når hestens tænder er skæve påvirkker de kæbeleddet og gennem dette resten af kroppen, derfor skal tænderne ordnes først, for at resten af kroppen vil kunne få fuld udbytte af den fysioterapeutiske behandling.
Ja det kan de godt. De skal være ok med håndtering og berøring. Det er ikke altid, at et føl eller en unghest har tålmodighed til en lang behandling, men hvis dette er tilfældet sørger hestefysioterapeuten for tilpasse behandlingen efter det. Føl og ungheste får tit noget der sætter sig fast i kroppen, når de løber og leger, slås eller falder på folden.
Tommelfingerreglen er at hvis føllet er gammelt nok til at lave låsninger, er det gammelt nok til at blive behandlet. Dvs fra det er få timer gammelt. Det største problem kan være om hoppen vil lade fysioterapeuten komme til føllet.
Den skal kunne røres ved over hele kroppen, kunne løfte alle fire ben (uden at ville slå) og den skal kunne stå stille på staldgangen den tid det tager at udføre behandlingen.
Skader på sener og ledbånd skyldes ofte en overbelastning gennem længere tid. Har hesten låsninger og skævheder i kroppen kan der være en større risiko for at en skade opstår og hvis der allerede er en skade kan disse forlænge helingstiden. Hestefysioterapeuten kan hjælpe din hest til at have de beste forudsætninger for at komme sig oven på en skade og rådgive om genoptræning.
Det er forskelligt fra hestefysioterapeut til hestefysioterapeut. Du kan finde vores priser på individuelle hjemmesider.
Ca to dage, men enkelte heste kan være trætte eller sløve helt op til 14 dage efter behandling. Din hestefysioterapeut vil altid rådgive dig om, hvad din hest har brug for.
Væddeløbsheste må ikke behandles de sidste 72 timer før et løb, da man i det tidsrum ikke må lave præstationsfremmende behandling på sin hest. Derfor skal fysioterapi gøres inden da.
Du skal starte med at uddanne dig til fysioterapeut. Herefter er der flere muligheder til, hvor du kan tage en overbygning til hestefysioterapeut.
Det er vigtigt at du vælger en uddannelse, hvor adgangskravet er, at du er autoriseret fysioterapeut. På den måde sikrer du at undervisnings niveauet er målrettet til sundhedsprofessionelle, og dermed er højt nok.
Tjek om din behandler er autoriseret fysioterapeut
Hestefysioterapeut er ikke en beskyttet titel, ligesom fysioterapeut er. Det betyder, at i teorien kan alle kalde sig for Hestefysioterapeut, selvom de ikke har en baggrund som Fysioterapeut.
I Styrelsen For Patientsikkerheds database, kan du tjekke om din behandler er autoriseret fysioterapeut.